28.11.16

Kim kimdir ansiklopedisi Giriş


KİM KİMDİR ANSİKLOPEDİSİ'nden SEÇİLMİŞ İLGİNÇ KONULAR

Sevgili İzleyiciler, bu günden itibaren "Kim Kimdir Ansiklopedisi" nden ilginç ve beğeneceğinizi umduğumuz konuları, bilgileri özet olarak sizlerle paylaşacağız. Dökümanları yayınladığımız her sayfanın linki, bu sayfa altında peyderpey kaydedilecektir.


KİM KİMDİR? ANSİKLOPEDİSİ CİLDİNDE ÖNSÖZ:
Aynı  seriden  olan,  Neden,  Niçin?  Bu nedir,  Bu nasıl  çalışır,  ve Nerededir, gibi  Kim kimdir?
Ansiklopedisi  de  çocukların  kendi  kendilerine  ya  da   büyüklerine   soracakları  soruları 
cevaplandırmak amacıyla hazırlanmış   bir   eserdir. 
Genç okuyucunun öğrenme isteğini  daha başlangıçta kırmamak  için  bu eserde yer verdiğimiz  her ünlü  kişinin  kuru  bir  hayat  hikayesi   yerine o kimsenin  hayatına  ait  ilgi   çekici  bir  iki   olayı   anlatmayı   uygun  bulduk.

Kim kimdir? Ansiklopedisi'ndeki  resim ve  metinler  genç okuyucunun  merakını  gidererek onu, büyüklerinden   daha  ayrıntılı   bilgi  istemeye   teşvik  edecektir. 
Adı   ilk  çağlardan   bugüne  kadar  gelmiş  birçok ünlü  kişinin  hayatını  bir kitaba  sığdırmak  şüphesiz  imkasızdı. 

Biz  bu eserde   yer  alan  beşyüz   biyografiyi,   birkaç  istisna  dışında,  büyük müzikçi  ressam
ve  yazarlar  arasından  değil de,  daha  çok  herkesin   kulağına  tanıdık   gelen isimler,  sokak
tabelalarında rastlanan  adlar  ve  benzeri   arasından  seçtik. Bu  yüzden de   çağdaş  meşhurlara yaşayan  devlet adamlarına, modern  politikacılara,  çeşitli  dinlerin  önderlerine  yeterince  yer veremedik. 

Kim  kimdir?  ansiklopedisinde  beşyüz  biyoğrafiyi  art  arda  sıralamayıp,  her  ünlü  kişiyi  üç
bölümde   sunmayı  uygun  bulduk.  

Önce  büyük  ve  modern  bir  ansiklopediye   şöyle  bir  göz  atmakla   tamamlanabilecek  oldukça kısa  ve  özlü  bir  medeni   durum;  onun  ardından  ünlü  kişinin  hayatıyla  ilgili  bir  fıkra,  veya başından  geçmiş   önemli  bir  olay   ve  en son  metni   özetleyebilecek  ve  bir  potre  olmaktan şahsiyetin  en  belirgin  yanını   göz  hafızasına   yerleştirebilecek   nitelikte  bir  resim .



Kim   Kimdir?  Ansiklopedisinde   yer  alan  ünlü  kişilerin  adları  okuyucuya  alfabe  sırasına  göre  değil ,  ilgili  oldukları  konuya  göre   sunulduğundan  aranılan   bir ismi   kolayca  bulabilmek  için   kitabın  sonuna  eklenen  ve maddenin   yerini  sayı  sırasına,  göre  belirten 
arama  cetvelinden  yaralanmak  gerekir.

Dokuz  büyük  bölümün  ayrılmasına  gelince,  burada hiçbir  zaman  kesin bir  sınıflandırmaya girişilmemiştir,  şu  düşünürün  sanatçı  yanı  da  olabilir,  bu devlet  adamı  aynı  zamanda  bilgilendirir, bizim  burada  yaptığımız  bölümleme  yalnızca  bir düzen  endişesinden  doğmuştur. 
Okurlarımızın   bizi   bu konuda  kınamıyacaklarını   umarız.

Ateşi  kim buldu?  Camı, dokumayı, kayışı,  şapkayı, pantolon düğmelerini, türbüşonu, şırıngayı kim  icat etti?  Ya  hastaya  suni  teneffüs  yaptırmak,  ilk  kimin  aklına  geldi ?

Arkeloji  tabınağındaki   o  güzelim   heykelleri   kim  yonttu?   Cevapsız  kalan  ve  kalmakta  da devam  edecek  bir yığın  soru.  Eserlerinden   hala  faydalanıldığı  halde   adları   çoktan  unutulmuş  nice   meçhul    meşhura  elimizde  olmayan  sebepler,  yüzünden  bu  kitapta  yer veremedik.  İnsanlık uğruna  çalışmış  bu kimselerin  önünde   saygıyla eğiliriz.



Öyle  sanıyoruz  ki  bu  eser,  genç  okurlara, insanlığı  tanıma  merakı  aşılayacak, büyüklere
ise  tanıdıkları  nice  ünlü  kişinin  ilginç   yanlarını  sunması  nedeniyle  sevimli  görünecektir.


Konuk Yazar Zerrince__




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder